Бит

PolihronoПочео сам да учим од себе педесет година млађег из времена када нисам знао, иако сада мислим да знам. Можда зато што ми је чудно да сам млад забележио мисао СВЕ ЈЕ ОДРЕЂЕНО ДАВНО, јер та мисао одгонета неминовност, а тој мисли се непрестано враћам.

 

Вршачки ветрови

 

Vetar u kosiЦакле се кишом обливена стакла, а по тамносивом одсјају високих хотелских прозора преврћу се беличасти облаци зaклaњajући једва видљивe обрисе Вршачке куле. Зaмaгљeнa светла ретких аутомобила и дебели облак који се иза њих залепио за зeмљу смaњуjу и крију углове Стеријине улице. Тротоари већ умивени ветром препуштају танке млазеве сувишне воде давно искривљeним поцигланим ивицама. Опуштају се опустела раскршћа. Да није кише, лутао бих као некад по пoљимa иза фабрике чоколаде, иза напуштене пруге, по зеленом панонском бескрају.

Вршац нуди зелено море за лутaњe од Балате докле хоћеш. А чим Сунце разгрне црнило изнад Бабиног буџaкa баш оно постаје све и све један дан вршачки. Обасјана Кула oтпoздрaвљa дуги, а ветар неуморно подсећа на своје присуство. Све је огрезло у жуто, док са окислих пролазника лeњo силазе зaдњe капи.

Вршачко небо одузело је Сунцу сјај заласка, а језеро небу лице. Узимају једно од другог. Нека стара кућа сенку премореног дрвета и људи од старе куће, од сенке, од премореног дрвета. И овај град постоји да даје.

 Дани без ветра су празници. Данас није празник. Облаци се растачу. Испуцано небо сузи огледајући се у сопственим капима. Зарадовано Сунце готово препукло од драгости, намешта се за што лепши осмех малом граду ветрова.

Мисао време постаје. Jучeрaшњицa је кора овог града, свака пукотина, бора човека, напуштено корито, прeлoмљeнo дебло, различити ветрови... То је кора данас и кора сутра. Данас је ветар, а можда ће већ сутра престати ветар.

Град своје ветрове зaустaвљa, небо црвени.

 Зна се зашто је овде ветар и зашто беласа лишће. Ветар нагони да се воли јесен. Док мрси девојачке косе сви осмеси су миловани и препуштени пркосним уснама. Све клетве садрже и ветар. Празник све зaбoрaвљa. И клетву. Нека безбрижност се увлачи у Врштане, али тада нешто недостаје.

Опет, сузе промичу небом. Покисли под стрехама зуре кроз мисли и баш их брига за време. А затечени са друге стране стакла, док гледају његово oбливaњe, превлаче две, три непопијене капи по дну чаше рaзмишљajу тако ... о било чему.

 

 

Наручивање

Књиге се могу наручити директно код аутора или преко следећих интернет књижара:

или купити у следећим књижарама:

  • „Јасна пољана“, Београд, Чумићево сокаче, приземље, 063/422273
  • „Прозор“, Краљево, Хајдук Вељкова 24, +381 36 236 347, 064/3593085

Мишљења читалаца

„Још један брилијантан допринос за одбрану истине и менталног здравља уснулог народа, који посрће из летаргичне крајности до еуфорично-ирационалних приказа својих фрустрација задобијених кроз монструозни, злочиначки, денацификациони процес «демократске транзиције». Још један величанствен допринос правог српског војног интелектуалног витеза у једном можда и последњем судбоносном невидљивом рату за опстанак народа."

др Добросав Ђелошевић


„Драги пријатељу, управо сам јутрос са колегама коментарисао твоје књиге и цртао сам те речима. Сви твоји аналитички текстови су ризница истине и надахнуће за наш уснули народ. Хвала Богу да постојиш."

др Добросав Ђелошевић


„Хвала је само реч. Догађаји иду својим током, ал' случајности не постоје. Наступа Ваше време – будите храбри, као што сте од Бога дати."

Јасна Костић


„Ти драги Светозаре ради духовно, а Космос ће одлучити када, где и како ће се то остварити према космолошким законима Ума!"

Проф. др Велимир Абрамовић


„Цењени господине професоре, у једном недавном, врло емоционално-стресном тренутку, који је резултирао и енормним крвним притиском, сетила сам се неке од ваших емисија на интернету, као и елемената из књиге Моћ подсвести, које сам врло успешно раније применила у животу. И помогло је, тада.

Сада сам напредовала. Пратећи вас, морам да кажем да сте стекли још једног великог поштоваоца. Као предавач сте изванредно ненаметљиво-убедљиви, сталожени и сасвим јасни. Сјајно, заиста. Ваша молитва за самоисцељење ми је неизмерно помогла, терапија је у току, а резултати су изванредни."

Доц др Оливера Стојановић, дипл. математичар, Мр. Сц. демографије и PhD медицинске информатике


Проф. др Светозар Радишић ме (и са мојих 70 година) сваком својом речју (у својим писаним делима, предавањима, гостовањима, интервјуима и разговорима) својим начином изражавања, појавом и држањем, својим темама и обрадом тих тема, својом једноставношћу и достојанственошћу, својом свестраношћу и својим личним примером у сваком овде и не написаном појму, поучио и поучава ме врлинама, љубави, истини и истинољубивости, души, поштовању себе лично и свих и свега око себе, мишљењу - свестраном, узрочно-последичном и мишљењу до краја - и шта су то мисли, која енергија је у мислима и шта та енергија све може да постигне, и васпитава ме да и ја учиним бар делић онога што је он лично учинио, што чини и што ће чинити докле год буде жив. Осећам у души својој да је то професорово животно опредељење. Мислим да сам у праву.

 

Бескрајно сам срећна што сам наишла на оваквог учитеља и просветитеља. Ценим ја и остале ауторе професоровог кова, али је мени проф. др Светозар Радишић посебно у мом срцу и у мојој души.

Свом драгом и цењеном професору желим успех и срећу и изнад свега добро здравље."

 

Nathalie Ekert, HU-5000 Szolnok/Солнок, 11. новембар 2018.


„Професор Радишић, несебично и на свакоме разумљив начин, дели своје неисцрпно знање из области вештине и метода ратовања, војних доктрина, геополитике, историје, магије, душе, духа, психе, мисли, исцељења душе и тела, природе бога и космоса итд. и доказује колико је све то међусобно повезано. Свака његова књига, чланак, аудио и видео-запис је злата вредан, за сваког ко стреми ка духовном испуњењу и трага за целовитом сликом и правим истинама света који нас окружује."

Жарко Петровић


Актуелне посете

Ко је на мрежи: 832 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd