Заснованост класификација борбене готовости

Klasifikacije borbene gotovosti

Овај прегледни научни рад објављен је под насловом „Заснованост класификација борбене готовости“ у војном стручном часопису „Нови гласник“ бр. 3/2004 (јул–септембар 2004). То је време када сам због писања ванвојних тема за часопис "Дуга" премештен у Управу за морал и информисање Генералштаба Војске Југославије.

Предвиђајући ратове 21. века Гуљелмо Фереро је још 1938. године у Женеви рекао да „свет неће пронаћи ни реда, ни мира, ни могућности живота и мисли, него оног дана кад буде поново открио начела вечна свакој цивилизацији: квалитет, границе, законитост и слободу“.

Неокортикална дејства у савременим операцијама

Neokortikalna dejstva u SOНаучни рад објављен у Збирци апстракта и на ЦД-у после излагања на Симпозијуму о теми „Теоријски и практични аспекти савремених операција“ у Војној академији (Школа националне одбране), Београд, 20. априла 2004. године. На симпозујуму сам наступио као члан Кабинета НГШ Војске Србије и Црне Горе.

Сажетак

Померањем тежишта ратова из физичке сфере, преко енергетске, мисаоне, душевне до менталне, планета се приближава тзв. савршеном ''рату свих против свих''. Врхунац тог рата биће неокортикални рат са психотронским дејствима и утицајем на вољу, осећања, намере, инстинкт, интуицију, имагинацију и интелект људи.

Сведимензионална одбрана

Svedimenzionalna odbrana0О концепту сведимензионалне одбране

Извод из теоријског написа у стручном часопису „Савремени проблеми ратне вештине“ бр. 34−35, у Центру војних школа Војске Југославије, Београд, 1996.

Пред одбрамбеним системом за време мира су четири основна изазова. Први је: очување безбедности државе. Други је – стварање услова за одвраћање свих потенцијалних агресора. Трећи – спречавање стратегијског, оперативног и сваког другог изненађења од стране оних који угрожавају безбедност државе. Четврти је – упознавање јавности о спремности за одбрану.

Нови светски поредак и сведимензионална одбрана

Novi svetski poredak0Војно-стручни часопис "Нови гласник" број 5, 28. октобар 2000.

Не треба веровати да је НАТО алијанса задовољна постигнутим у агресији на СР Југославију. Напротив. У мају 1997. америчка доктрина прилагођена је ратовима, опасностима и изазовима предвиђеним за 21. век. Савезна Република Југославија имала је несрећу да буде прва жртва експеримента in vivo према пројекту "заједничка визија 2010". Упркос провереној америчкој стратегији за стварање "бонсаи држава", СР Југославија се храбро супротставила највећем планетарном злу у историји, "купила је време" за Исток, прва се отворено супротставила лихварском светском поретку, улила је веру другим државама да је могућ спас од нарастајућег зла, показала је пут до слободе источним земљама, спречила је окупацију по моделу из Рамбујеа и показала како треба да се бори за живот достојан човека, за традиционалне вредности и врлине, пре свега за слободу и непокор. Већина аналитичара очекује да ће Сједињене Државе и даље настојати да запоседну Балкан и да утврде мостобран за сопствену експанзију и ширење НАТО-а ка истоку. Једино решење за Југославију је сведимензионална одбрана.

Није лако (о)владати светом

Они не брину о људима

Све чешће се помиње грешно и погрешно понашање НАТО на подручју Балкана. Чини се да западни креатори “Поретка над порецима”, због специфичне координираности операција, већ сада наилазе на неразрешиве проблеме. Агресијом на Југославију Сједињене Америчке Државе изазвале су на истоку, западу и у сопственој средини промене, које ће сасвим извесно (по)реметити њихову светску доминацију.

Цео текст у .пдф формату

Војна Крајина још постоји – Нови светски поредак и Република Српска Крајина

Претворили су државу у сан који се мора остваритиОвај текст објављујем без иједне измене у односу на текст који сам на предлог др Момчила Диклића, историчара, упутио Удружењу Срба из Хрватске, 20. јануара 2015. године. Господин Диклић ми је рекао да би волео да се и мој текст нађе у Зборнику радова са научног скупа поводом 20-те годишњице прогона Срба из Хрватске, под насловом "СРБИ У ХРВАТСКОЈ ОД КОНСТИТУТИВНОГ НАРОДА ДО НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ". У поруци о скупу је написано да ће организацију скупа помоћи Канцеларија за дијаспору и Србе у региону.

Будући да је у програму било речи и о двадесет годишњици пада Републике Српске Крајине, страдања и комплетног егзодуса њеног народа, определио сам се за ту тему.

Текст сам упутио проф. др Милојку Будимиру, секретару Удружења и члану Асоцијације избјеглица. Он је по пријему написа истог дана (20. јануара 2015) изразио захвалност што сам прихватио да узмем учешће на научном скупу. О тексту је написао да је у реду и да не треба да се крати, чак је рекао да не би имао ништа против да је и дужи.

Српски и балкански окупациони окови

Не постоји слика перфидније балканске окупацијеБалкан (п)остаје америчка војна база

Лист „Сведок“, број 506, 14. март 2006., 4. април 2006, на стр. 36. и 37.

Босна и Херцеговина, Македонија, Србија и Црна Гора окупиране су у експерименту глобалиста. Дозирањем рата и балансирањем супротстављених снага, обезбеђени су услови за стварање НАТО базе на Балкану. Изграђен је мостобран за ширење запада према истоку.

Цео текст у .пдф формату

Поништавање цивилизација и култура кроз науку, религије и образовање

Почели су Талибани, а наставили АмериканциДанас свет, нажалост, сведочи о уништавању културе у Србији, Авганистану, Ираку, Сирији... Људи мисле да се ратови воде само због преосталих ресурса као што су нафта, угаљ, злато, драго камење...

А зашто се онда србски језик у Хагу зове свакако само не србски? Зар постоји неко ко још увек мисли да правници у Хашком трибуналу не знају ништа о Србима и њиховој историји и да нису имали прилику да то сазнају? Када оду са својих функција као да се освесте, прогледају и почну да говоре и пишу истину.

И тај феномен, са накнадном памећу и истином, део је неоружане агресије, овог пута агресије на људске душе. И сви људи који раде за систем „великог брата“ и не желе да прихвате доказану истину, те настављају као да се ништа није догодило, учесници су у неоружаном рату – на страни агресора.

Цео текст у .пдф формату

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 322 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd