Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Душа је видовита или...

Mozak je vidovitНаписано 23. марта 2008. године.

Научници верују да схватање људи касни 80 милисекунди, нешто дуже од трептаја ока, будући да се све околно помера и мења док светлост стигне до зенице ока и потом мозак обради податке о уоченом кретању. Будући да човек успева да установи место предмета који посматра, закључено је да је то због скоро тренутног предвиђања будућих догађаја, односно због способности да мозак претпостави следеће кораке.

Лабораторијски је утврђено, у Салковом институту за биолошка истраживања, у месту Ла Хоје (САД), да центар за вид у мозгу погађа где ће се предмети које види налазити у будућности. Установљено је то у експерименту у којем се предмет кретао у простору у оба смера. Да би проверили претпоставку о видовитости мозга, Дејвид Иглман и Торенс Сејновски извели су низ огледа. Закључили су после испитивања, да мозак предвиђа следеће кораке, јер да то не чини, не би могао да „улови“ предмет који изненада крене уназад или се заустави. Да су наведени научници познавали „холограмску парадигму“ Дејвида Бома и Алана Аспекта, њихови закључци били би умногоме једноставнији и сасвим другачији. Са мало више знања схватили би да је мозак један од подсистема који омогућава да се остварује умност свепрожимајуће душе.

Наиме, у области квантне физике је доказано да је свака честица у свемиру повезана са сваком другом и да се информације не крећу него да су непрестано присутне у свим честицама. То значи да очи само „снимају“ тренутно стање, а мозак записује информације у подсвест. Појам „тренутно“, у овом случају, значи да време за пренос информације не постоји, а самим тим ни било какво „кашњење“. Наравно, то „кашњење“ настаје само уколико се свест запита о томе шта очи и мозак посматрају. Тада мозак преузима информације из подсвести и затим обрађује у сфери свести, што има своје трајање. То што пилоти борбених авиона и спортисти брже реагују од осталих, само значи да су боље увежбали моторичке радње, изазване виђеним представама.

Када је реч о „видовитости мозга“, будући да непостоји интегрална наука, научници имају о чему да мисле. Уосталом, шта рећи за тврдњу Елдона Тејлора у књизи Програмирање ума: „Испитаници су се померали отприлике 10 секунди пре него што су знали да ће то учинити“. Мислите о томе. Суштина је у речи "знали" и нечему што човек поседује, а не зна да поседује. Можда мозак није видовит?

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 159 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd