Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

 Ментални светски хаос

Mentalni haosОвај новинарски напис објављен је под насловом „Ментални хаос“ у војном листу „Војска“ бр. 274, 6. новембра 1997. године.

Секте више нису само религијски проблем. Многе ефикасне организације функционишу на принципима секти. Неформалне илегалне организације често одигравају паразитску улогу унутар формално легалних организација.

Свет секти добио је први снажнији ударац, након што је изазвао огорчење Немаца због напада сајентолога на канцелара Хелмута Кола и немачко друштво. Јер, немачки политичари нису штедели ружне речи на рачун сајентолошке секте, коју су назвали „криминалном“ и захтевали да се њени чланови одстране из свих јавних служби. Да је реч о озбиљном, опсежном и значајном сукобу, могло се закључити на основу упозорења које је Хелмуту Колу упутио шеф секте у Немачкој Хебер Јенч речима „будите опрезни“, покушавајући да га заплаши, пошто је немачки канцелар избацио из своје странке групу сајентолога, која је требало да још једном одигра улогу „тројанског коња“. Као што је познато, немачка влада лишила је сајентологију статуса религиозне организације, а министар за омладину, породицу и најстарије Клаудија Нолте званично је изјавила да чини све што може да спаси Немачку од сајентолошке напасти.

Крајем 1996. године у Лиону (Француска) почео је судски процес против руководства локалне сајентолошке организације. Током 1996. године завршена је двогодишња истрага делатности сајентолога у Грчкој, државно тужилаштво је предало предмет на суд с препоруком да се сајентологија забрани. Секте су уздрмане и „француским случајем“, када је вођа француских сајентолога Жан-Жак Мазије проглашен кривим за убиство из нехата једног члана секте, који је извршио самоубиство, након што се тешко задужио, како би организацији могао да плати добијене савете. Приликом суђења у Француској, јавни тужилац је описао секту као пословно предузеће под маском религије.

Наравно, мистериозна (само)убиства у вези са радом секти нису савремени специјалитет. Тревор Ревенскрофт је у књизи Копље судбине забележио, да је независно од 300 или више политичких убистава, објављених између 1919. и 1923. године у минхенској области, постојао и веома велики број људи пријављених као несталих под тајанстеним околностима. Упућенијима се чинило да је међу несталим особама, од којих су већина били или Јевреји или комунисти, требало тражити „ритуалне жртве“ убијене на сеансама „астролошке магије“ које су обављали Дитрих Екарт и његов круг Туле гезелшафта.

Иако су се појавиле бројне књиге, које сугеришу да су се такви обреди заиста одржавали, нема дефинитивних, материјалних доказа да су беспомоћне жртве мучене и убијане у оквиру обреда магијског посвећења. Међутим, окултисти тврде да постоје „докази друге врсте“, из тајног круга посвећеника грала, који су, како је тврдио аутор, били у стању да посматрају ритуале „у вишем облику свести“, међу окултистима познатом као астрална пројекција.

 

У потрази за смислом

Potraga za smislomМожда се управо у делу Тревора Ревенскрофта крије одгонетка разлога за постојање аргонаута унутрашњих светова. Трагање за смислом живота и његовим пореклом (за)окупља људе сличних склоности, који су узмакли устаљеним начинима организовања. Пут према Гралу је можда најбољи, готово архетипски, пример функционисања секти. То је према тумачењу вођа (гуруа) пут ка просветлењу, просвећењу, посвећењу, освешћењу итд. С друге стране, веровање у постојање грала је препознатљив и проверен начин за окупљање, организовање, вођење и контролу људи, који се заснива, пре свега, на злоупотреби менталитета (менталне матрице) или генетског кода људи.

Потрага за смислом личне судбине и активни покушај да открије раније инкарнације на Земљи, путем дрогом изазваних стања свести, одвео је безбројне авантуристички расположене припаднике млађе генерације данашњег психоделичног доба до озбиљних грешака и илузија.

Могуће злоупотребе учења појединих секти, међу првима је наговестио француски адвокат Морис Жоли, посвећеник древног реда розенкројцера, опомињућим предвиђањем будућег начина доминације над масама. Наиме, он је, предвиђајући тренутну контролу над политичким и економским животом, посредством масовних комуникација и технологије двадесетог века, упозоравао човечанство на „генезу новог типа цезаризма“. Пророковао је: „Учиће се људи по улицама и трговима да преузму онај поглед на политичка питања, који ће у том тренутку бити потребан. Јер, оно што владар каже шири се кроз земљу попут неконтролисаног пожара, глас народа то носи на сва четири ветра“.

На могућности утицаја на менталну матрицу људи подсећају документи о раду чувеног др Рудолфа Штајнера, „најпосвећенијег хришћанског мајстора окултних наука у Европи“, теоријског физичара др Семјуела Хегелина, Мерилин Фергусон, једне од именованих вођа „Њу ејџ“ покрета, психоаналитичара Карла Густава Јунга и других психонаута унутрашњег света.

 

Секте све опасније

Opasne sekteПоред секти које заговарају успешан поход према просветљењу, постоје секте које су агресивне, а и оне које се поносе духом Сатане. Незнабожачким поступком међу агресивне и деструктивне секте сврстала се 10. новембра 1993. године секта „Белог братства“, која проповеда скори крај света, након што су њени чланови упали у Кијевску саборну цркву и уништавали иконе Свете Софије. Шта све припадници деструктивне секте могу да науме, постало је јасно тек после 5. октобра 1995. године, када је Шјоко Асахара признао злочине секте АУМ Шинрикјо. У ствари, гуру јапанске секте (Секта врхунске истине) признао је да је одговоран за напад нервним отровом у токијској подземној железници 20. марта 1995. године (када је умрло 12 и повређено 5,5 хиљада људи).

На све веће опасности за свет обичних људи упозорио је својим ритуалом „Ред сунчаног храма“ када је 23. децембра 1995. године 16 чланова секте, међу њима и три детета, завршило своју животну мисију на заједничкој ломачи колективним (само)убиством на висоравни Воклиз у Француској. Ретко ко је обрадован информацијом да је у Лисабону у пролеће 1996. формирана нова верска секта „Небески пипци“ или што је сазнао да је у Дагестану на југу Русије избио верски сукоб између Вахабита и Суфиста, двеју секти исламиста.

Све до Резолуције Европског парламента у вези са култовима у Европи усвојене у Бриселу 29. фебруара 1996. године и покушаја немачких политичара да спрече секташко „освајање“ своје земље од стране „сајентолога“, чинило се да су готово све секте у функцији ситњења савезних мултинационалних држава (стварање „банана република“) и да их воде креатори „Новог светског поретка“. Боље би било да се то потврдило, јер то што нису вођени, у овом случају мондијалистичким интересима, значи да су посебна и неконтролисана снага, а о њиховој стварној или надобудној моћи казује и смелост да прете појединцима који слове за креаторе тзв. Новог светског поретка.

 

Још понешто о сајентолозима

SajentoloziПошто су Немци објавили рат сајентологији, а Руси су посебно угрожени и већ корак испред осталих у борби са тоталитарним и деструктивним сектама, веома су занимљиви ставови доктора филозофије Александра Леонидовича Дворкина, аутора књига Десет питања наметљивом незнанцу и Замке неограничене слободе, о сајентологији као тоталитарној секти. Руски научник сматра да без слободе информисања нико не може начинити слободан избор и да зато треба обавестити јавност ко и шта стоји иза делатности организација које психолошким манипулацијама заснованим на обманама и хипнози принуђују човека да преда себе самог, баш као што је према закону обавезно на боковима конзерве написати њихов садржај. Дворкин је навео и дефиницију тоталитарних секти (деструктивних култова): „То су организације које нарушавају права својих чланова, наносећи им штету искоришћавањем одређене методологије 'контроле свести'“. Значајни су Дворкинови следећи упозоравајући ставови, засновани на руским искуствима и истраживањима. Тоталитарне секте се устројавају око тоталитарног лидера. У тоталитарним сектама клањање Богу се фактички замењује клањањем обожаваном лидеру или организацији коју је он створио. Све почиње и завршава се са лидером. Сајентологија установљава етику као искорењивање свих идеја противречних сајентологији, а затим када се достигне тај циљ − искорењивање уопште свих несајентолошких идеја. Посебно треба нагласити његов основни став у вези са ефектима рада секти: „Много говоримо о одливу мозгова, имајући у виду одлазак талентованих специјалиста у иностранство. Међутим, постоји и други одлив мозгова, унутрашњи, који је још опаснији. Секташи лове талентоване, енергичне, разумне младиће и девојке, цвет нације, будућност државе. И сувише је њих заувек напустило науку, производњу, породицу и сферу нормалних људских односа да би се посветили неком гуруу или месији“...

У зборнику чланака о сајентологији постоји довољно података за опедељивање у односу на (не)популарни покрет. Према доста поузданим подацима Сајентолошки покрет, чије је учење засновано на дијанетици, основао је 1954. године Американац Лафајет Роналд Хабард (1911–1986), писац научнофантастичних романа. Главни штаб је у Лос Анђелосу. Секта "Сајентолога" има, према њиховим рекламним материјалима, око осам милиона чланова. У 107 држава делује 3.100 цркава или мисија (према подацима руске цркве нешто више од 270 цркава и мисија). Главни центар немачког огранка секте, који повезује тридесетак хиљада присталица, налази се у Хамбургу. Сајентологија наступа у неколико обличја: Независне организације као што су „Хуманитарни фонд Л. Рон Хабарда“, „Нарконон“, „Криминон“, „Светски институт сајентолошких друштава“, „Асоцијација за бољи живот и образовање“ и многе друге. „Сајентолошка црква“ је енормно богата међународна корпорација.

Значајно је напоменути да је Врховни суд Калифорније у свом решењу окарактерисао Л. Р. Хабарда као шизофреника и параноика, а да је Александар Дворкин завршио књигу о сајентологији речима: „Изјављујем да је Хабард класични психопат. Нека траума пренесена на њега у детињству одвојила га је од света и посејала у њему неверицу према осталим људима (јер, често се самохипнотисао речима: 'Сви људи су моји робови')“. С друге стране, Врховни суд у Лондону уврстио је сајентологију аморалне и социјално разорне системе. Делатност сајентолога осуђивана је, због повремених криминалистичких преступа, у Канади, САД, Данској, Италији, Француској, Шпанији и Немачкој.

Забележено је да је Хабард оставио прву жену и двоје мале деце да би се препустио сексуалним оргијама. Прво искуство са дрогирањем имао је 1938. године, када је доживео халуцинације након удисања паре азот субоксида (увесељавајући гас), за време операције код зубара. Тада је доживео привид да је за време операције умро и да се у царству мртвих упознао са великаном тајних знања. Након опоравка написао је књигу „Екскалибур“. Током 1945. године Хабард се дружио са Џеком Парсонсом, челником Пасаденске ложе секте „Орден источног храма“ (Ordo Templi Orientis, ОТО) основане од стране Алистера Кроулија. У књизи Дианетика: савремена наука душевног здравља, која је постала филозофија секте, тврдио је да се помоћу енграма човек ослобађа од самопринуде, наметљивих идеја, нервоза и болести као што су: Срчана исхемија, слаб вид, астма, далтонизам, алергије, муцање, глувоћа, синузитис, хипертонија, дерматитис, мигрена, различите ране, артритис, мучнина и јутарње повраћање трудница, прехлада, коњуктивитис, алкохолизам и туберкулоза. Касније је изјавио да је уз помоћ његових метода могућно излечити рак и леукемију. Наравно, Хабард никада није изнео ни један научни доказ за своја невероватна тврђења. Али то није спречило издавача да прода 150 хиљада примерака књиге. Не једном изражавао је своје усхићење делима Алистера Кроулија, („његов најдражи друг“). Када су питали Хабарда, како је успео да напише Дијанетику за свега три недеље, одговорио је да је књигу писао аутоматски, без размишљања. Тврдио је да му је текст издиктирала Императорка. Касније је отворено признао да често пише аутоматски, аутоматски говори, али и да влада „јасновидношћу“. Познато је да се Хабард активно занимао за окултизам, много пре сусрета с Парсонсом. Још 1940. године ступио је у ложу „древног мистичног друштва розенкројцера“. Када је Алистер Кроули анализирао своје карте Тарот у књизи Књига Тарота о карти „Императорка“ написао је: „Она ствара виши духовни квалитет са нижим нивоима материје. Императорка је Велика мајка, грчка Артемида, римска Диана, индијска богиња Шакти, то су египатске богиње Изида и Хатор, Императорка је антихрист.“

Сајентологија је неогностички систем у чијој основи је идеја окретање истинског знања проласком кроз низ степена које сајентолози зову „мост ка безграничној слободи“. Још увек „мост“ чини 27 нивоа. Ти нивои се могу упоредити са иницијализацијама магијских организација и ложа. На први поглед они се веома разликују од нивоа ОТО Алистера Кроулија. Међутим, и један и други систем садрже степене, у оба су „тајни нивои“ и за њихову нумерацију се у оба случаја користе римске цифре. Хабард је користио и Кроулијев систем нумерације, који почиње са нулом уместо са јединицом. Посао секте је заправо „похађање сајентолошког моста“, које се наставља из године у годину. После „маратона очишћења“ и још једног разговора с трговцем, новопреобраћени може да се упише на „Хабардски курс: кључ живота“ (цена око осам хиљада долара). У књизи Замке неограничене слободе Александар Дворкин је описао односе у сајентолошкој организацији: „Једном су ми донели две тек издате сајентолошке књиге Како се нечему научити и Упутство о основама обуке. За два сата прочитао сам обе књиге. То није било тешко, пошто текста у њима готово није било: свака страница била је црно-бела, слична сликовници од само две реченице, штампане најкрупнијим словима. Били су то својеврсни стрипови. Но веома чудни стрипови: Поред невероватне монотоности, коју сам истраживао, пропуштајући кроз себе ту жваку баналности и општих места, готово сам и физички осећао да тупим. Та ме је неугодност, несумњиво, подсећала на хипнотичко дејство чији је циљ био да се убију мисли у мозгу, преокрене људско сазнање с нормалног пута на некакву уску и тамну стазу, по којој је могуће кретати се само уз нечије стално вођење“. Користећи ефикасан систем дубоких хипнотичких сугестија, хабардисти стичу фанатичну ропску преданост до тада потпуно нормалних и разумних људи, лишавајући их осећаја за критичност.

Сајентолози се, према сазнањима руских истраживача, односе према својим клијентима као према умно заосталој деци, која ништа не знају и не умеју и уз то деци бременитој бројним штетним навикама и манирима, којих се сама не могу ослободити. Ако човек прихвати такав прилаз и почне играти одговарајућу улогу, та маска ће моментано прирасти на његово лице и он ће, заиста, деловати као мало дете, које у свему зависи од водећих и свемогућих дадиља у сајентолошкој организацији. Отуда, тврди Дворкин, неписменост сајентолога, неадекватност њихових реакција, пионирско-зидноновински стил њихових публикација, крдо-колективистички карактер њиховог понашања. И пошто мало дете не може проживети ни дана без пратње и сајентолози не могу без савета и наредби организације, која их води у свему, а што је главно – у њиховом односу према унутрашњем свету: Кога волети, кога мрзети, пред ким се претварати, кога обманути, кога задиркивати и називати погрдним именима, кога треба ударити, а коме уставши иза стола прочитати стих с посебном пажњом. Разлика је само у томе што нормални родитељи подржавају своју децу док не одрасту и постану самостални, а у сајентолога „деца“ дају све што имају „родитељима“, набубреним од масти, иако их они отворено презиру.

Треба напоменути Хабардово хвалисање: „Ми можемо испрати (очистити) мозак брже од Руса – 20 секунди до пуне амнезије“. Што само потврђује да је сајентологија необичан хибрид магије и психологије. Симбол сајентолошког Центра религиозне технологије садржи дијанетички троугао, магични знак, који представља врата кабале, јеврејско слово „далет“. Троугао је такође симбол египатског бога Сета названог „истребљивач људи“. Алистер Кроули је тврдио да је Сет – Сатана.

У 1996. години мрежом Интернета распрострањен је строго поверљиви Хабардов билтен (HCO Bulletin, Маy 5, 1980), обележен с ДТ-8. У њему се Хабард отворено назвао Антихристом и изјавио да је циљ сајентологије да спречи друго Христово васкрснуће. Хабард у тексту скинутом с Интернета тврди, да ће се убрзо након своје смрти вратити на земљу у тело значајног политичара да би завршио своју мисију. Александар Дворкин поседује податке и о величини секте: „Сајентолози тврде да њихове цркве у свету имају седам, осам милиона чланова. Међутим, према подацима у документима за унутрашњу употребу из 1987. године, бројно стање сајентолога на планети не премашује 40 хиљада људи“.

Формулишући „Закон часне игре“, Хабард је сугерисао да сваки сајентолог, не бојећи се црквених казни, може одузети имовину сваком појединцу или групи, који не желе да прихвате идеје сајентолога и да има право да им нанесе било коју врсту штете (уцена, клевета, насиље). У Закону пише: „Могуће их је навести на замку, дати их на суд, можете их лагати и уништити физички“.

Сајентолошко освајање Русије почело је 1990. године након неколико посета угледних Руса лондонским сајентолозима. Први је сајентолошки штаб посетио космонаут Павел Поповић, кога су пратили нарколог Владимир Иванов, заменик главног уредника „Известија“, Игор Андреев и генерални директор „Сојуз-театра“ Леонид Тодоров. Сви су се они обрели у Енглеској по позиву организације "Нарконон". Без обзира што су медицински експерти водећих земаља у свету оценили програме „Нарконона“, у вези са рехабилитацијом наркомана и алкохоличара, као неефикасне и штетне по здравље, чланови совјетске делегације су се, очарани добродошлицом, договорили да у Москви оснују центар „Нарконона“ са четири стотине постеља. У 1991. години Руска академија медицинских наука финансирала је примену метода из „маратона очишћења“ на жртве Чернобила. Без обзира на одсутност веродостојних резултата Енглези Дејвид и Шејла Гејман, уз Дороти Вест, добили су за свој рад награде руске владе. У Санкт-Петербургу 1991. године британски сајентолог Питер Вејкли је помогао Тани Рудиковој да у родном граду отвори сајентолошку мисију. Већ у децембру исте године похвалили су се да је курс дианетике завршило осам стотина полазника.

Неки руски званичници понашали су се као опчињени. Декан факултета за журналистику МГУ (Московски државни униварзитет) ушао је у историју, јер је доделио Хабарду први посмртни докторат за достигнућа у литератури и филозофији и запажену хуманитарну делатност. Председник Московског вентилаторског завода Александар Миронов завршио је сајентолошки курс и спровео кампању за свеопшту обуку по Хабард-технологији. Резултат: Број бирократа се изједначио с бројем радника, готово сви калификовани радници напустили су фабрику, а Александар Миронов је 25. јануара 1995. године убијен. Благодарећи активности сајентолога кроз курсеве само Московског центра дианетике током 1994. године прошло је више од 14 хиљада људи. Један од највећих завода за обуку, сајентолози (Хабардисти) су изградили при Пермском заводу за израду алата, који се бави израдом опреме за авијацију. У одељењу за израду мотора за авион ИЛ-76 формиран је „Хабард колеџ“. У знак захвалности за успехе сајентолошке мисије у Перму, у пролеће 1995. високорангираном представнику „Сајентолошке цркве“, који је тим поводом дошао из Америке, уручени су симболични кључеви града Перма.

У последње време сајентолози покушавају да се убаце у школе градова-сателита у којима је распоређен моћан научно-производни космички комплекс, предлажући учење енглеског и технологија управљања. Према неофицијелним подацима сајентолози су успели да продру међу рукодеће људе строго поверљивог космичког центра ЦНИИ - 4. Врло је вероватно да су проникли и у ЦУП (Центар за управљање полетима). О последицама тих деловања за Русију и цео свет може се само нагађати.

Занимљиво је да у рекламним материјалима на руском језику Хабардисти тврде да се њихов метод АТ (административна технологија) примењује у три хиљаде предузећа. Међу њима су набројани „Форд“, „Џенерал моторс“, „Кока-кола“, „Траст американ банк“, „Шанел“, „Боинг“, „Агфа“, „Волво“ и др. У енглеским издањима истог материјала те се фирме не помињу. Очигледно је - у једном од тих материјала није написана истина.

 

Нови светски сајентолошки поредак

Sajentoloki poredakАмериканац Лоренс Волершејм је први упозорио да је могућ „Нови светски сајентолошки поредак“. Уколико се настави садашњи тренд, сматра угледни публициста, доћи ће време када ниједно средство јавног информисања неће смети да објави материјал о сајентологији без претходног одобрења сајентолошких власти. Верује да би у том поретку сви судски и државни архиви, у којима је садржано било што о сајентологији, били уништени или затворени за јавност. Тада би сви људи, с искуством у вези са опасностима сајентологије и о преступној пракси њихових чланова, били неутрализовани или заплашени до те мере, да би били приморани да ћуте. Новац сајентолога, у њиховом поретку, њихова агентурна мрежа и тактика терора, толико би разбили судски систем, да ниједан правник не би прихватао да води унапред изгубљени поступак против сајентологије. Колико су дубоки трагови које за собом оставља сајентологија показује и процена да је за потпуно оздрављење од последица сајентологије неопходно око 12,5 година.

Није чудно што многи аналитичари сматрају да су многе секте у функцији "Новог светског поретка". Јер, приликом креирања нове мапе света творци наднационалног мондијалистичког поретка користе све расположиве снаге и средства, а војна као претњу. Карактеристично је коришћење идеологија миротворачких покрета, агенција, фондација и секти у оквиру „Њу ејџ“ покрета. Наиме, своју активност поменути покрет спроводи кроз науку, културу, уметност, религију, окултизам, магију, медицину, тзв. здраву исхрану, источњачки приступ сексу, итд. Аутори покрета „Ново доба“ нуде нову парадигму: „Уколико желимо преживети морамо начинити скок у ново и ризиковати радикалну 'трансформацију свести'“. По свему судећи, не би било чудно да се ратови наставе на дубљим нивоима свести, са све мањом потребом за ускоро превазиђеним физичким оружјем, које све чешће неће долазити у прилику да се користи.

Ово је време Интернета, о којем је писао Никола Тесла крајем XIX века, предвиђајући рат свих против свакога. Време виртуелне технике прети да помеша стварност са симулацијама. Штајнерови леминзи, сићушни глодари, који када се прекомерно намноже доживљавају изненадан преображај нагона самоодржања, а поремећен нагон их тера да се окупе у велике групе и напусте дотадашњу територију, крећући се до прве велике препреке (реке или мора), где изврше масовно самоубиство, не изазивају више само идеје за прогон Јевреја, већ су и главни јунаци компјутерских игара за децу. Дечије игре се креирају на основу оперативних и стратешких процена у Пентагону и сличним војним институцијама.

Опасно је што су се протагонистима економског, политичког и војног поретка придружили ствараоци „новог криминалног поретка“, у којем, према речима Џона Керија, сенатора из Масачусетса, председника сенатског Подкомитета за тероризам, велику петорку чине италијанска мафија, руски гангстерски синдикат, јапанске јакузе, кинеске тријаде и колумбијски картели. А још је опасније што су трећу димензију и креирање свог светског поретка у својим уобразиљама дефинисале и све бројније и све моћније тоталитарне и деструктивне секте. Крајње је време да се свет определи за борбу против „лова на људске душе“. Уосталом, Патријарх московски и целе Русије Алексеј Други рекао је у Одеси, где је дошао ради учешћа на међународном симпозијуму о односу религије и науке према човековој околини: „Деструктивне и тоталитарне секте настоје да попуне духовни вакуум створен у душама људи. Закон о верама у Русији неће ограничавати било чије верске слободе, али ће увести ред у деловање страних секти“. У Русији су то: „Христова црква“, „Породица“ („Божија деца“), Савез независних хришћанских мисионарских друштава, „Месна црква сведока Лиа“, „Дианетика“, „Нарконон", „Криминон“, „Хабардов колеџ“ („Сајентолошка црква“), „Међународни образовни фонд“, „Међународни религиозни фонд“, „Међународни фонд за мир у свету“, „Професорска академија за мир у свету“, итд. Дакле, реч је о организацијама (агенције и фондације) које, већином, имају статус легалних међународних организација.

 

Актуелне посете

Ко је на мрежи: 166 гостију и нема пријављених чланова

DMC Firewall is a Joomla Security extension!